دکتر شاهرخ ایروانی

رژیم غذایی مناسب برای کبد چرب

رژیم غذایی

 

میزان کربوهیدرات (قند) و به خصوص کربوهیدرات‌های ساده و همین طور چربی، به خصوص چربی‌های اشباع، باید در رژیم افراد مبتلا به کبد چرب کم شود.

مبتلایان به این بیماری بهتر است برای پخت و پز از چربی‌های غیراشباع مانند روغن‌های مایع و گیاهی مثل روغن کانولا و زیتون استفاده کنند، حتما چربی‌های قابل رویت گوشت را (چه قرمز چه سفید) بگیرند و ترجیحا در هفته بیش از ۲ بار گوشت قرمز نخورند و مصرف فیبر را افزایش دهند.

فیبر در انواع سبزی و سبوس غلات به وفور یافت می‌شود. میوه‌ها هم فیبر خوبی دارند اما چون حاوی قند فراوانی هستند، باید به میزان متعادل (یعنی حداکثر ۳ واحد در روز و به دفعات) میوه مصرف کنند یعنی بیمار مبتلا به کبد چرب نمی‌تواند ۳ میوه را با هم بخورد اما مصرف سبزی‌ها برایش آزاد است.

مصرف غلات سبوس دار یا سبوس به صورت جدا در سوپ، کوکو، کتلت و… نیز برای این بیماران مفید است.

موادغذایی با خواص ضدالتهابی مثل روغن ماهی نیز بهتر است در برنامه غذایی این افراد گنجانده شود.

 

حذف وعده شام ممنوع!

  • نباید وعده شام یا هر وعده غذایی را از برنامه تغذیه حذف کرد.
  • تعداد وعده‌های غذایی باید زیاد و حجمشان کم باشد.
  • اگر حجم بالایی از خوراکی را در یک وعده مصرف کنند، تمام مواد غذایی در کبد به تری گلیسیرید تبدیل می‌شود.
  • کبد این بیماران در آزاد کردن تری گلیسیرید از بافت کبدی و انتقال آن به سایر بافت‌ها مشکل دارد بنابراین با این روش دچار مشکلات حادتری خواهند شد. مبتلایان به کبدچرب باید 6 وعده غذایی داشته باشند و در هر وعده میزان کالری دریافتی شان محدود باشد.

 

 

مواد غذایی ممنوعه

میزان کربوهیدرات‌های ساده و چربی اشباع باید کاملا محدود شوند.

این افراد باید میزان مصرف چربی اشباع را به کمتر از 10 درصد کل چربی‌های مصرفی برسانند، رعایت این مساله یعنی عدم دریافت چربی اشباع از لبنیات یا گوشت و به عبارتی جایی برای مصرف موادغذایی چرب مثل کره و خامه باقی نمی‌ماند.

این بیماران به عنوان صبحانه می‌توانند یک واحد نان سبوس دار با پنیر کم چرب و سبزی بخورند.

مصرف یک لیوان شیر کم چرب یا چای بدون قند یا هر نوع نوشیدنی بدون قند دیگر هم در طول روز برایشان مجاز است.

غذاهای سرخ کرده برای این افراد مناسب نیست و بهتر است مواد غذایی آب پز یا بخارپز بخورند.

هنوز دارویی برای درمان این بیماری یافت نشده اما مبتلایان برای پایین آوردن چربی و قندخون باید دارو مصرف کنند. مصرف مکمل‌هایی مثل روغن ماهی، پروبیوتیک‌ها، بزرک و… که خواص ضدالتهابی دارد نیز برای پیشگیری از پیشرفت بیماری کمک کننده است.

 

 

مهمترین نکات برای بر طرف کردن حالت کبد چرب

  • مصرف محدود مواد نشاسته ای
  • کاهش مصرف کربوهیدرات ها از جمله قند ساده، نان، ماکارونی، کیک ها، بیسکویت و دسرها توصیه میشود.
  • افزایش مقدارسبزی ها ومیوه‌های خام و فیبرها
  • استفاده از آب سبزیجات
  • اجتناب از غذا های سرخ شده و آماده و هر گونه مارگارین
  • استفاده از محصولات سویا شیر و بنیر سویا برای جبران کلسیم شیر
  • اجتناب از مواد لبنی که شامل: شیر، پنیر، خامه ستنی، ماست
  • اجتناب از مصرف نوشابه ها
  • نوشیدن دو لیتر یا ۸ لیوان آب در روز
  • استفاده از منابع غنی ویتامین ث و سلنیوم (یک توضیح اضافه این که مقدار کم سلنیوم مورد نیاز افراد سالم، در غذاهای دریایی، مانند میگو و ماهی وجود دارد.)