دکتر شاهرخ ایروانی

توصیه‌های تغذیه‌ای مفید برای بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر

رژیم غذایی

۱- برای افزایش حجم مدفوع، یک رژیم غذایی معمولی و تاکید بر دریافت مواد غذایی پرفیبر توصیه می شود. دریافت روزانه ۲۰ تا ۳۰ گرمفیبر غذایی توصیه می شود. منابع غذایی فیبر شامل انواع سبزی، میوه ، حبوبات و غلات سبوس دارمثل نان سنگک یا بربری یا نان  سبوس دار می‌باشد. البته افراط در مصرف گندم سبوس دار می‌تواند باعث تشدید علائم شود.

۲- از مصرف بیش از اندازه چرب، کافئین دار، انواع قند بخصوص فروکتوز و لاکتوز (در افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز) باید پرهیز کرد. کافئین در قهوه، چای ونوشابه های سیاه موجود است. مصرف غذاهای کم چرب، انقباضات روده ای بعد از مصرف غذا را کاهش می دهد.

۳- بجای سه وعده غذایی پرحجم، ۵ یا ۶ وعده غذایی کوچک ولی با فاصله زمانی کم مصرف کنید.

۴- آب و مایعات فراوان بنوشید. (۸ تا ۱۰ لیوان در روز)

۵- غذاهایی مثل انواع کلم، پیاز، پیازچه، فلفل سبز، عدس، نخود، لوبیا و نوشابه های گازدار که باعث تولید گاز و نفخ می شوند را مصرف نکنید.

۶- آدامس نخورید، زیرا باعث بلعیدن مقدار زیادی هوا می شوند.

۷- مصرف قرص نعناع در بعضی بیماران مفید است. نعناع باعث کاهش انقباضات عضلات روده ای می شود. البته قبل از مصرف قرص نعناع یا هر نوع گیاه دارویی (قرص گیاهی) بایستی با پزشک خود مشورت کنید و تحت نظر ایشان از این مواد استفاده کنید. چون ممکن است باعث تشدید علایم بیماری در شما شود.

 

 

عواملی که موجب بدتر شدن علائم این بیماری می شوند شامل موارد زیر است:

۱- مصرف بیش از اندازه ملین ها و مسهل ها

۲- مصرف بیش از اندازه داروها و آنتی بیوتیک ها

۳- مصرف تنباکو و کافئین

۴- خوردن غذاهای سفت

۵- نوشیدن زیاد چای، قهوه و الکل

۶- اختلالات روحی و روانی

۷- بیماری های معدی – روده ای و سابقه قبلی ابتلا به این بیماری ها

۸- خواب نامنظم و عدم مصرف مایعات کافی